De kracht van belonen (deel 2)

Mijn vorige blog ging over “de kracht van belonen”. Hierin leg ik uit dat er verschillende manieren zijn van belonen. Dat is binnen de zakelijke sfeer geschreven. Natuurlijk heb je ook beloningen in de persoonlijke sfeer…

Recent ben ik met mijn nichtje gaan paardrijden. Tot frustratie van mijn broer wilde mijn nichtje niet stoppen met duimen. Van alles werd ingezet. ‘Bitex’ werd op de duimen gesmeerd, uiteindelijk zelfs duim en wijsvinger aan elkaar getaped. Alles om te voorkomen dat ze bleef duimen. Tóch gaf ze zelf wél aan hiermee te willen stoppen. Nadat ik dit gehoord had, ben ik met mijn nichtje van 7 ‘in gesprek’ geweest. Ik weet namelijk dat ze ENORM fan is van paarden en paardrijden maar dit zelf niet beoefent aangezien ze andere sporten nu gekozen heeft. (Mijn broer vond het TOTAAL niet erg dat ze de andere sporten leuker vond. “Paardrijden is toch geen sport??” Zo zei mijn broer… (Daar volgt misschien later nog een blog over 😉 )

Mijn nichtje gaf dus aan graag een keertje te willen komen paardrijden. Aangezien zij in Limburg woont en ik in het Oosten van het land, was enige planning nodig. Maar…. We spraken af: als zij komt paardrijden, zou zij gestopt zijn met duimen. Een beloningskaart werd gemaakt van 4 weken. Als ze ná deze 4 weken volledig gestopt was, mocht ze komen paardrijden. De eerste week ging wat lastig, de tweede week al ietsje beter, de derde week goed en uiteindelijk na 4 weken is ze gestopt! Mede dankzij de positieve bemoedigingen van mijn broer en schoonzus uiteraard!

Toen was daar dan EINDELIJK de dag dat ze les krijgt op een pony van mij. De borstels, elastiekjes, strikjes etc liggen natuurlijk al klaar. Ook oma hielp mee door met mijn nichtje op zondag met de trein naar Wierden te komen, hier te slapen en mee te helpen met de pony. Kortom: na 4 weken van ‘korte’ beloningen: “wauw, goed gedaan!” tot een uurtje les op een pony. De twee dagen konden natuurlijk niet stuk! Geen zakgeld verhoging oid maar een ochtendje ‘quality-time’ met een pony. Enne…. Afgesproken is natuurlijk, dat als ze tóch weer opnieuw begint, hier uiteraard een tegenprestatie voor komt 🙂