Aandachttraining met paarden

Aandachttraining of mindfulness? Wat is nu precies het verschil tussen beiden? Of is er sprake van overeenkomsten?

Aandachttraining duidt op opmerkzaamheid en aandacht; aandacht voor het moment, de situatie of omgeving waarin je je nu bevindt, zonder afleiding van gedachten die over iets anders gaan of jouw opmerkzaamheid kunnen verminderen. Gedachten over wat zou kunnen, wat is geweest, leiden af. Als dat negatieve gedachten zijn, kan dit tot stress of concentratieverlies leiden.

Opmerkzaamheid, zonder oordeel, kun je trainen middels oefeningen. Daar waar Mindfulness een containerbegrip lijkt, geeft aandachttraining de kern weer.

Maar wat betekent het nu daadwerkelijk? Dit is iets eenvoudiger uit te leggen vanuit het tegendeel:

  • Je leeft op de automatische piloot
  • Je draait je routines terwijl je aan iets anders denkt
  • Je bent bezig de dag af te sluiten in gedachten of de dag op te starten
  • Je bent bezig met het “verleden’ of de ‘toekomst’.

Toch kennen we ook allemaal het tegenovergestelde: volledig aanwezig zijn:

  • De adembenemende zonsondergang zien
  • Genieten van die prachtige muziek
  • Achterover leunen en genieten van de sfeer op een feestje met vrienden

Kortom: genieten van het moment…

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van dát wat er op dát moment gebeurt. Waar je aandacht is, daar ben je. De aandachttraining gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Je leeft dan vaak intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Je komt meer in je eigen kracht te staan.

Keuzes maken

Je leert om meer bewust keuzes te maken in plaats van automatisch ergens op te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtenpatronen die niet behulpzaam zijn.

Aandacht kan je oefenen

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de aandachttraining. De training is door de oefeningen heel concreet. Door de samenwerking met Arthur Postma van ‘Menzenkracht’ halen we kennis en kunde binnen bij ‘Paard en MenZ’. Door zijn expertise op het gebied van mindfulness/ aandacht te combineren met de oefeningen naast het paard, kom je al snel tot een praktische aandachttraining. Middels een workshop van 4 uur wordt er aandacht besteed aan een aantal thema’s binnen de mindfulness.

Deze workshop zal plaatsvinden op verschillende data (zie FB of stuur een mail via de site  ) en duurt van 9.00 tot 13.00 uur  Koffie en thee zit er gedurende deze workshop bij in.