FAQ

Waarom de Z in Paard en MenZ?

De zelfontwikkeling staat bij Paard en MenZ centraal tijdens de paardencoaching. Aangezien we met paarden werken en er in de sessie(s) grote stappen gemaakt worden gaat de “Zelfontwikkeling met Paardenkracht!”

Heb ik kennis van paarden nodig om gebruik te kunnen maken van de paardencoaching?
Nee, je hebt geen kennis van paarden nodig om deel te kunnen nemen aan de paardencoaching. De paardencoach (Sylvia) neemt vooraf enkele veiligheidsregels met je door die gelden tijdens de sessie. Tijdens de sessie zal de paardencoach het gedrag van het paard telkens aan je uitleggen. Er wordt niet gereden op de paarden maar vanaf de grond gewerkt.

Wat als ik bang ben voor paarden?
Ook als je bang bent voor paarden, kun je mee doen. De manier waarop je bijvoorbeeld omgaat met je angst voor het paard, kan je inzicht geven in de manier waarop je omgaat met eventuele andere angsten. Je kunt bij ons in een veilige en respectvolle omgeving oefenen in het omgaan met angst.

Moet ik speciale kleding aan?
We werken in een overdekte omgeving (binnenbak) in (de regio) Almelo. Goede, stevige schoenen zijn belangrijk omdat we werken op zand. De bak is niet verwarmd dus trek kleding aan die comfortabel zit en past bij de temperatuur.

Wie kunnen er mee doen met de sessie(s)?
De sessie(s) vinden 1 op 1 plaats met (jong) volwassenen. Heb je een bepaalde stoornis zoals ADHD, Autisme of iets dergelijks geef dit dan gerust aan. De paardencoach kan hier dan tijdens de sessie(s) rekening mee houden. Vanuit het onderwijs heeft zij ervaringen met verschillende stoornissen. Is de hulpvraag te specifiek, kan zij doorverwijzen naar derden.

Wordt paardencoaching vergoed door mijn verzekeraar?
Helaas is dit (nog) niet het geval. Is de hulpvraag werkgerelateerd, dan kun je je werkgever benaderen voor bekostiging van de sessie(s) bij Paard en MenZ.

Inmiddels heeft ook het UWV de werkwijze van Paard en MenZ erkend en ben ik opgenomen in de lijst met diensten. Ontvang je een ZiekteWet uitkering? Vraag dan via je bedrijfsarts of arbeidsdeskundige een verwijzing aan. Je krijgt dan je kosten vergoed via het UWV.

Wordt er gebruik gemaakt van speciaal opgeleide paarden?
Nee, de paarden die ingezet worden tijdens de paardencoaching, zijn niet speciaal opgeleid. Het zijn paarden die regelmatig bereden worden en die braaf zijn in omgang. Niet ieder paard is hier geschikt voor of heeft er evenveel plezier aan. De Paardencoach van Paard en MenZ houdt dit goed in de gaten en zet alleen paarden in die geschikt zijn.

Hoeveel sessies zijn er gemiddeld nodig om de doelen te behalen?
Tijdens de intake zal duidelijk worden hoeveel sessies nodig zijn. Dit is afhankelijk van de hulpvraag en gaat in overleg met jou als klant. Gemiddeld genomen ligt dit tussen de 4 en 7 sessies.

Hoe lang duurt een sessie?
Er wordt maximaal 1,5 uur besteed aan één sessie. Hiervan sta je gemiddeld 30 tot 45 minuten met het paard in de ring.

Waar vindt de paardencoaching plaats?
We maken gebruik van een mooie locatie net buiten Almelo namelijk Nijverdal. Stal en partycentrum “de Derkjeshoeve” is gelegen op het industrieterrein in Nijverdal.

Mocht je verder nog vragen hebben, neem gerust contact op met Paard en MenZ.