Over de AVG

In een wereld die digitaliseert wordt privacy steeds belangrijker. Big data is big business. Tegenwoordig staan bijna alle gegevens digitaal opgeslagen. Ze worden zelfs regelmatig verhandeld en zijn volgens experts het nieuwe
goud. Heb je als burger eigenlijk nog wel controle over je eigen data?

Van sommige zaken bent jij je waarschijnlijk wel bewust. De huisarts weet of je gezond bent en de bank ziet hoeveel geld er op jouw rekening staat. Maar dagelijks sta je er waarschijnlijk niet bij stil dat de NS weet welke trein je neemt, de Albert Heijn ziet welke boodschappen je doet en dat je telefoon aan app’s doorgeeft waar je bent. De Europese Unie wil inwoners beter beschermen tegen de macht van dataverzamelaars en het misbruiken van data. En dus komt er een nieuwe wet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Het nemen van de eigen verantwoordelijkheid is inherent aan mijn werk is en een belangrijk aandachtspunt. Ik eigen mij niet toe wat niet bij mij hoort en bewaar dus ook heel weinig.

  • Ik noteer persoonsgegevens tijdens een intake en beschrijf verloop van sessies alleen op papier om een lijn in het proces te kunnen zien. Deze informatie bewaar ik zorgvuldig in een brandvertragende en afgesloten dossierkast, alleen voor mij bereikbaar en maximaal twee jaar, tenzij je per direct om vernietiging vraagt.
  • Bij trajecten via de werkgever beschrijf ik het verloop van de sessies digitaal. Deze worden opgeslagen op een externe harde schijf welke bewaard wordt (inclusief dossier op papier) in een brandvertragende en afgesloten dossierkast, alleen voor mij bereikbaar. Middels beveiligd e-mail verkeer wordt het verloop van de sessies gecommuniceerd met je werkgever. Dit alles in overleg met jou.
  • Ik maak regelmatig foto’s tijdens een sessie en het doel daarvan is je een ‘anker’ te geven van een sessie, omdat een krachtige ervaring soms vluchtig is. Je kunt je daarna beter herinneren wat je hebt beleefd. Ik kies en gebruik deze foto’s alleen met toestemming voor verbeelding van mijn werk.
  • Ik vraag niet naar je Burgerservicenummer.
  • Persoonsgegevens staan verder op de nota. Voor de belasting ben ik verplicht deze 7 jaar te bewaren.
  • Wanneer je ingeschreven bent om de Nieuwsbrief te ontvangen is daarvoor alleen je naam en emailadres bekend. Wanneer je wilt kun je ten alle tijde zelf direct uitschrijven.
  • E-mail verkeer bewaar ik per jaar op de harde schijf. De reden daarvoor ik dat ik zorgvuldig kan zijn in de communicatie met mijn klanten.

Mocht bovenstaande informatie vragen oproepen, hoor ik graag van je!