Waarom paarden bij paardencoaching?

Paarden zijn van nature prooi,- en vluchtdieren. In de natuur kunnen zij opgegeten worden door roofdieren. Als het paard in een kudde is, zorgt de kudde voor elkaars veiligheid en geborgenheid.
De paarden in de kudde hebben een hechte onderlinge samenwerking. Ieder paard in de kudde heeft namelijk een taak. Zo kan de één meehelpen bij het opvoeden van de veulens en de ander bij het vinden van voedsel etc. Als prooidier ben je erg kwetsbaar en wil je niet opvallen bij de roofdieren. De communicatie in de kudde gebeurt dus veelal non-verbaal met hun lichaamstaal. Zij reageren hierbij op minimale veranderingen in hun omgeving.

Paarden beschikken over een groot sociaal-sensitief bewustzijn. Zij kunnen op afstand de gemoedstoestand aanvoelen van een ander dier. Denk hierbij o.a. aan de ademhaling, hartslag, houding, intentie en spierspanning. Is de omgeving nog veilig? Is er geen roofdier in de buurt?

Door dit natuurlijke gedrag voelen de paarden zeer goed stemmingswisselingen aan tijdens de paardencoaching. Iedere gedachte zorgt namelijk voor een (minimale) spanningsverandering in je lichaam die het paard ervaart. Hierdoor spiegelt het paard jouw gedrag, emotie of gemoedstoestand. Het geeft informatie. Is het “veilig” om bij je te blijven staan of moet het paard wegvluchten? Zij “interpreteren” de boodschap hierachter en gaan direct over tot actie om de relatie, het gedrag of de omgeving aan te passen.

De paardencoach zal dit gedrag tijdens de sessie aan jou terugkoppelen wat maakt dat het paard perfect in te zetten is bij paardencoaching.

De wereld om ons heen kan door jou (soms) als druk en/ of chaotisch ervaren worden waardoor je je onrustig, onzeker of ongelukkig kunt voelen en je eigen kwaliteiten uit het oog verliest. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld faalangst, slaapproblemen en eventueel uiteindelijk in burn-out verschijnselen.

Paard en MenZ kan tijdens de paardencoaching o.a. meehelpen in de ontwikkeling van:

  • kwaliteiten van jezelf (her)ontdekken en hoe deze in te zetten in de dagelijkse praktijk?
  • valkuilen leren (her)kennen en hoe hier mee om te gaan?
  • omgaan met werkdruk
  • grenzen aan (durven) geven
  • omgaan met frustraties
  • communicatie met anderen
  • teambuilding

Je kunt te allen tijde contact opnemen met Paard en MenZ voor een vrijblijvende offerte.